talaj feltérképezés, kamerás csatornavizsgálat
   A Z-MILAN '92 kft. 1992-ben indult egyéni vállalkozásként, majd 2001-ben lett kft. Olyan hiány szolgáltatást pótoltunk Magyarországon, mely napjainkban egyre fontosabb szerepet tölt be egyrészt a régészeti feltárások területén, másrészt a biztonságos és hatékony építőipari kivitelezések és közmű javítások területén. 3D georadarunk Magyarországon egyedülálló. A 3D georadar képes a mért eredményeket azonnal 3D-ben megjeleníteni, így földalatti "anomália" térképhez jutunk. Régészeti feltárásoknál, vezetékhálózatok feltérképezésénél és még sok egyéb területen is rendkívül hatékonyan alkalmazható, mert feltárás nélkül lehet kijelölni igen nagy pontossággal a földalatti anomáliákat.
   A Z-MILAN '92 Kft. célja, hogy a weboldalunk valamennyi látogatója érthetőnek és érdekesnek találja a leírtakat. Lehetőség szerint mellőzzük a "nyakatekert" mondatokat. A legkevesebb idegen szó használata mellett igyekszünk tájékoztatást adni.


   A 3D georadar régészeti jelentősége abban rejlik, hogy a földalatti anomáliákról visszaverődő rádióhullámokat képes érzékelni és megkülönböztetni a műszer. Így lehetséges a barlangok, üregek vagy akár szélesebb vízerek kimutatására is. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy mi van akkor, ha olyan területen történik a kutatás (pl. völgyben vagy üregben), ahol nincs fogható visszavert rádióhullám?! Nos, ezért is döntöttunk a jelenlegi 3D georadar mellett. Ilyen esetekben a géphez készült jeladó saját jeleket bocsájt ki, melyet ugyanúgy tud fogni a készülék és ugyanúgy tud értelmezni, mint az egyéb rádióhullámokat, melyek folyamatosan jelen vannak.     
  
   Hamar felismertük, hogy önmagában a 3D georadaros mérések még nem elegendőek. A levegőből készített felvételeken sok esetben a több száz, vagy akár több ezer éve eltemetett anomáliák körvonalai még ma is látszódnak (más az aljnövényzet, zöldebb a fű, máshogy vetődik az árnyék, stb.). Nem véletlen, hogy az utóbbi évek több nagy feltárásait a légi felvételek elemzései alapján kezdték meg. Szükség volt egy saját eszközre, mely képes a magasból felvételeket készíteni. Így egészült ki a talajradaros üzletágunk egy drón helikopterrel, melyet a földről irányítva akár 300 m magasságból is tudunk felvételeket készíteni. A folyamatos video kapcsolat révén a távirányítású kamerával igen nagy területet lehet felderíteni.

   Érdekesség: Tudta Ön, hogy a piramisnak nem négy, hanem nyolc oldala van? Egy 1934-ben elkészített légi felvételen jól látható, hogy a piramis oldala kettéoszlik. Ez a jelenség csupán két alkalommal figyelhető meg minden évben. Ha érdeklik a részletek, kattintson ide.

   Munkáink során egyre több tudást szereztünk, mely nemcsak a szakmai fejlődésünket segítette, hanem a felismerést, hogy további berendezésekre van szükség a pontosabb mérésekhez.

   A 3D georadart talajradarral egészítettük ki. A talajradarunk képes folyamatos haladással pontos földtani metszetet megjeleníteni a vizsgált területről. Képes a műanyag csöveket vagy akár optikai kábeleket is észrevenni. Egyszóval minden olyan tárgyat, mely az évek során természetesen kialakult talajszerkezettől eltérő tulajdonságú, beleértve akár a bombákat is. A talajszerkezeti vizsgálat pontos rétegrend meghatározást tesz lehetővé, így nemcsak ásatásoknál, hanem építkezések előtt vagy után is igen hatékonyan alkalmazható.
   A 3D georadar és a talajradar tökéletes kiegészítői egymásnak, illetve egymás ellenőrzését teszik lehetővé. Azonban ezzel sem elégedtünk meg. Úgy gondoltuk, hogy amennyiben csinálunk valamit, azt csináljuk a legjobban. Ez fog minket másoktól megkülönböztetni. Így a talajradart egy újabb követte, de más gyártótól. Így egy adott ellenőrző mérés szinte teljesen kizárja a hibás eredményt, hiszen két különböző típusú készülék nem valószínű, hogy ugyanazt a hibát követné el.  


   Nagyon fontos szerep jut a kábelkereső műszernek is, hiszen egy vizsgálat során még azt is meg lehet állapítani, hogy az adott anomália fémes-e vagy sem? Esetleg van-e benne áram vagy nincs?!
   A lehető legpontosabb mérések előkészítéséhez pedig az általánosan elterjedt felszíni fémkereső szintén elengedhetetlen kelléke lett a felszerelésnek (más néven kincskereső, bár szerintünk ez igen erős túlzás).

  
   Műszereink és kiegészítő eszközeink:
 • 3D georadar (EMFAD)
 • Talajradar (Radiodetection)
 • Talajradar (Mala)
 • Kábelkereső (C.Scope)
 • Felszíni fémkereső (Garret)
 • Fémkereső pontméréssel (Garret)
 • Lézeres derékszögelő (Bosch)
 • Lézeres vízszint mérő (Bosch)
 • Lézeres távolságmérő (Leica)
 • Drón helikopter (DJI Phantom)
 • Légi kamera egység (GoPro)


Z - MILAN '92 Kft.
3527 Miskolc, Fonoda u. 3/c